tiistai 2. heinäkuuta 2019

Äitienpäiväruusujen ja oreganon pelastaminen oreganon ja liljojen kestkeltä uuteen kohopenkkiin isojen liljanlehtien alta
Äitienpäiväruusujen ja oreganon pelastaminen oreganon ja liljojen kestkeltä uuteen kohopenkkiin isojen liljanlehtien alta uuteen laatikkoon ensin siirtäen 2.7.2019 Tampere

Tiedustelut ja tilaukset ensisijassa e-mail: 
Talonmiespalvelu@gmail.com
044-3380291 whatsup toimii

Maksutapa käteisellä aloittaessani yhteisen aikataulutuksen mukaan on sitten kyse maanmuokkauksista puutarhajyrsimellä, pihapuiden, pensaiden, ruohikoiden leikkauksista tai istutustöistä.

Esittelyvideo 1

----------------------

Esittelyvideo 2, heinäkuun 2.2019 Tampere


---


Video 3, missä vaaleanpunainen ruus on jo saanut tilapäisen kodin, kunnes istutetaan sopivaan paikkaan:
Tarjoamme myös erilaisia apumiespalveluita puiden kaadoista maanmuokkauksiin. Katso oheisesta blogista
http://apumiespalveluita.blogspot.com/ lisää

------
Ruusun juuristolle sopivaa mustaa multaa ja puutarhamultaa sekaisin, sekä hieman kosteutta sitovaa pahvi- ja mainosmateriaalia, niin pysyy juurakko kosteana, eikä hauko heti kuivuuttaan eloa kuin kala kuivalla maalla:
Kaunis ruusupenkki tekee vaikutuksen moniin niin istuttajiin, kuin ohikulkeviin. Ruusuilla on pitkä historia ja ne ovat todennäköisesti ns "rakkaudella sinun" kasveja. Voit istuttaa ruusuja, sekä puutarhaasi, että suuriin ruukkuihin terassille tai parvekkeelle

Kasvupaikka
Ruusut tarvitsevat aurinkoisen paikan ja vähintään 6 tuntia aurinkoa joka päivä. On olemassa lajikkeita, jotka selviävät hieman vähemmällä auringolla. Ruusujen kanssa kannattaa yhdistellä laventelia, poimulehteä ja koristeheiniä. Tulppaanit ja muut keväällä kukkivat sipulit antavat kukkapenkeille eloa aiemmin keväällä.

Istutus
Kaiva syvä kuoppa ja sekoita ruusumultaa nykyisen mullan sekaan. Laita taimi noin 10 cm syvemmälle kuin se oli ruukussa. Kastele kunnolla istuttamisen jälkeen. Paranna maata ruusujen ympäriltä joka kevät lehmänlannalla ja lisää hieman ruusulannoitteella.

Istutus ruukkuun
Valitse mielellään suuri ruukku, jossa on reikä pohjassa, ja laita 10 cm kerros ruukkusoraa ruukun pohjalle. Täytä ruusumullalla ja istuta taimi kuten edellä. Laita ruukut suojattuun ja eristettyyn paikkaan talveksi tai kaiva kasvit maahan.

Hoito
Ruusut viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa mullassa. Huomaa, että talon seinusta on lämmin ja kuiva paikka ruusuille, koska sadevesi ei pääse valumaan sinne luonnostaan. Kastele säännöllisesti, jotta ruusut eivät pääse kuivumaan liikaa. Suojaa ruusujen oksia voimakkaalta kevätauringolta suojakankaalla.

Leikkaaminen
Yksinkertaiset ja isokukkaiset ruusut leikataan noin 15 cm korkuisiksi keväällä. Odota kunnes silmut turpoavat. Pensaat ja köynnösruusut leikataan poistamalla kuolleet, vaurioituneet ja ohuet oksat pensaasta. Jos haluat voimakkaampaa kasvua alhaalta, voit myös leikata koko pensaan ja köynnösruusun. Käytä teräviä oksasaksiaikata koko pensaan ja köynnösruusun. Käytä teräviä oksasaksia
---------------Latinankielinen nimi: Origanum vulgare
Heimo: Huulikukkaiskasvit (Lamiaceae)

Oreganoa voi viljellä sekä siemenestä että taimesta
Viljelyä ajatellen on hyvä idea esikasvattaa oregano sisätiloissa ennen sen istuttamista yrttitarhaan, jotta se kasvaisi vahvaksi ja kestäväksi. Tämän voit tehdä siemenistä tai pienistä taimista, ja tietenkin voit antaa sen jatkaa kasvuaan myös ruukussa.

Näin viljelet oreganoa:
Oregano viihtyy mahdollisimman aurinkoisessa paikassa, jolloin kasvu on nopeampaa ja kukkien väri voimakkaampi.
Tämä kasvi ei myöskään pane pahakseen kuivuutta, pikemminkin se suosii sitä kostean kasvualustan sijaan. Kosteutta pidättävä maa on kasville suorastaan haitaksi.
Oregano tarvitsee ravinteikkaan kasvualustan, jossa on runsaasti sekä multaa että kalkkia. Lisäksi sen seassa saa mieluusti olla hiekkaa.
Istuta oregano ruukkuun
Oregano leviää hyvin helposti. Siksi se suositellaan istutettavaksi ruukkuun juurten ympärille leviämisen hillitsemiseksi. Tarkista kuitenkin, että ruukun pohjassa on reikä veden poistumista varten.
Jos haluat lisätä oreganoa itse, voit jakaa sen niin, että otat uudelle kasville mukaan myös juuria.
Oreganon korjuu
Voit korjata satoa oreganosta koko kesän ja pitkälle syksyyn. Monivuotisena yrttinä se myös talvehtii hyvin. Juuri ennen talvea sen on kuitenkin annettava olla rauhassa, jotta se selviäisi jääkylmistä öistä.
Näin käytät maustekasvia
Oreganoa voi käyttää monin eri tavoin. Sen kaikki osat ovat hyviä mausteita, niin kuivana kuin tuoreenakin.

Kuivattu oregano
Kerää oksat pensaasta ennen kukintaa lämpimänä ja aurinkoisena päivänä. Kerää poimimasi oksat kimpuksi ja ripusta kuivumaan ylösalaisin pimeään, kuivaan ja hyvin tuulettuvaan tilaan. Vintti tai ullakko on hyvä paikka oreganon kuivaamiseen.

Oregano tuoremausteena
Voit tietenkin käyttää oreganoa tuoreeltaan ruoassa, tai öljyn ja etikan mausteena. Maultaan se on hiukan pistävä, joten sitä kannattaa käyttää varoen. Kuumennettaessa suurin osa makuaineista katoaa. Jos siis haluat oreganon maistuvan selvästi, lisää se vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.

Eri ruokalajeissa
Oregano sopii moniin ruokalajeihin, esimerkiksi pizzoihin ja pastaruokiin. Oregano pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun ruoassa on tomaattia ja juustoa. Se sopii myös moniin liharuokiin ja keittoihin, tuoreena vihersalaattiin tai kastikkeisiin.

Vasta viime aikoina tästä italialaisessa keittiössä suositusta maustekasvista on alettu käyttää nimeä oregano – myös täällä Suomessa. Tämä aromaattinen ja maukas maustekasvi voi kasvaa jopa 80 cm:n mittaiseksi. Sen kukinnot ovat vaaleanvioletteja, lähes vaaleanpunaisia.

Oregano

Kuten useimmat tietävät, oreganosta kerätään käytettäväksi useimmiten lehtiä, joko tuoreita tai kuivattuja. Oreganoa on helppo viljellä ruukussa, parvekelaatikossa, lavalaatikossa ja kasvimaalla. Jotta sinulla olisi laaja valikoima erimakuisia maustekasveja, on oregano itsestään selvä valinta.

Keittiön hyvä yleismauste
Oreganoa on useita eri lajikkeita, kuten kreikanmeirami ja keltalehtinen mäkimeirami. Kaikkiaan oreganolajikkeita on maailmassa noin 38. Oregano on meiramin läheinen sukulainen, mutta maultaan selvästi voimakkaampi. Tämä maustekasvi kasvaa luonnossa pieneksi, n. 40–50 cm:n korkuiseksi pensaaksi. Viljeltynä se on matalampi, kun siitä korjataan sekä varret että lehdet.

Oregano kasvaa luonnonvaraisena monissa Euroopan, Aasian ja Amerikan maissa. Kaikki sen osat kelpaavat ruoanlaittoon. Voit siis syödä sekä nuppuja, varsia että lehtiä, tuoreena ja kuivattuna.

Kulttuuri- ja lääkekasvi
Monien muiden mausteyrttien tavoin oregano on klassinen kulttuuri- ja lääkekasvi. Siksi sitä viljeltiin paljon luostareiden yrttitarhoissa. Oreganolla sanotaan olevan parantavia ominaisuuksia, ja se sisältää monia tärkeitä ravintoaineita. Sen väitetään esimerkiksi ehkäisevän tulehduksia ja sisältävän antioksidantteja, jotka ovat tärkeitä vahvan immuunipuolustuksen kannalta.

Tietoa oreganosta lyhyesti:
Mäkimeirami tai oregano on peräisin Euroopasta ja Aasiasta
Kasvaa etenkin Suomen etelä- ja keskiosissa
Paitsi että oregano sopii mausteeksi, se on myös kaunis leikkokukka kimpussa
Kukkii kauniisti myöhäiskesällä vaaleanvioletein kukkasin
Kasvaa todella tiheänä pensaana ja vetää puoleensa mehiläisiä ja kimalaisia
Leviää helposti juuriversojen avulla
Voidaan viljellä sekä kasvimaalla, parvekkeella että ruukussa sisällä


---------


Autamme erilaisissa piha- ja puutarhatöissä niin puutarhoissa, pihoilla, kuin kasvimailla. Käytössämme oheinen Viking 585 puutarhajyrsin apulaitteineen tehokkaaseen maaperän muokkaamiseen. 

Ohessa videoesittely hankitusta Viking 585 puutarhajyrsimestä. Kuomullisella peräkärryllä saavumme kohteeseen ja hoidamme tilaukset ennakkomaksuin tai setelit kouraan laskettuna. Homma käynnistyy kun vähintään siirtymäkulu + tapauskohtainen työkalukorvaus +  2 t sovittuminimityöhinta on maksettu:

Katso lisää https://puutarhajyrsinta.blogspot.com  blogista klikaten se auki. Kiitos.


---
Samoin erilaiset pihapuut, pensasaidat nurmikot hoituvat kauttamme. Käteisellä tai ennakkomaksulla tilille toimimme:-------
Piha- ja puutarhatöitä Tampere Pirkanmaa talousalueella, käteisellä edetään, kotitalousvähennysoikeus tarvittaessa

https://puutarhatoita.blogspot.com/

-------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti